BIOGRAFI


Astrid Menasanch Tobieson är dramatiker, regissör, skribent och skådespelare. Hon skriver och regisserar politisk teater som benämns som både filosofisk som poetisk. Senaste åren har hon som skribent rapporterat kring Europas inskränkningar på demokratin – framförallt med Spanien som utgångspunkt. Hennes artiklar publiceras löpande i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio m.fl.

Hon dramatiker och regidebuterade 2012 på Orionteatern i Stockholm med pjäsen Men det skulle ni aldrig våga. Samma år startade hon och Denise Olsson scenkonstfrigruppen Stå!Gerillan för att ha en egen plattform att producera scenkonst ifrån.
Sedan regi och dramatikerdebuten skriver och regisserar Menasanch Tobieson kontinuerligt både för frigruppscenkonsten samt för institutionsteatrarna. Bland pjäserna hon själv skrivit kan en hitta: 100 barn (Kilen, Kulturhuset Stadsteatern), I landet som aldrig brann (Dramalabbet), Maktdröm (Regionteater Väst), Nattpassage (Kilen, Kulturhuset Stadsteatern och Teatro del Barrio i Madrid), Mellanland (Regionteater Väst), Blommassakern (Västmanlandsteater), De redan frälsta (medförfattare med Familjen Kaos, Riksteatern) samt Hiatus som hon skrivit tillsammans med Pilar Bergés.

För Nattpassage, I landet som aldrig brann brinner nu träden och Blommassakern fick hon Svenska Författarförbundets dramatikerstöd. Nattpassage har publicerats i Teatertidningen 2017. Föreställningen blev uttagen till ett flertal festivaler däribland Ellas Crean i Madrid, New York Fringe Festival samt Amsterdam Fringe festival. Dessutom har den legat till grund för scenkonstutbildningen på det prestigefulla universitetet Lasalle i Singapore under blocket ”samtida politisk scenkonst”.

Som regissör och dramatiker är hon intresserad av de historier som inte hittats, berättats eller tystats. När hon var femton år gammal hörde hon en dag på radion någon som sa: ”Det är inte personer, tider eller platser som är det relevanta utan det tillstånd som det här samhället försätter sina medborgare i. Leta där så finner ni svaren – men det skulle ni aldrig våga”. Citat blev inte bara upphov till hennes första pjäs utan är även de ord hon ständigt återkommer till när hon letar efter vad som bränns. Regiutbildningen fick hon genom att under flera år auskultera regissörer som Stina Oscarson, Thommy Berggren, Michael Cocke, Mar Navarro m.fl.

Hon har även översatt ett flertal Strindbergspjäser (Pelikanen, Debet och kredit, Den starkare och Leka med elden) till kompaniet Teatro de la Reunión. De hade premiär på Teatro Lara i Madrid 2014 i projektet Hambre, locura y genio i regi av Juan Carlos Corazza.

2015 tog hon sin skådespelarexamen på Estudio Corazza i Madrid. Skådespelarpraktiken gjorde hon på Göteborgs Stadsteater i I Annas garderob i regi av Suzanne Osten. Som skådespelare har hon annars stått på scener som Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Teater Västmanland, Malmö Opera, Göteborgs Stadsteater, Gävleborg Folkteater, Teatros del Canal i Madrid, Teatro Conde Duque m.fl.

Menasanch Tobieson rapporterar om Europas samhällsutveckling – med Spanien som ett av många exempel – i Aftonbladet, Sveriges Radio, Expressen och SvD. Hennes artiklar går som en röd tråd från det att den ekonomiska krisen får fäste i samhällsutvecklingen till dagens situation där kulturarbetare, vänsterpolitiker och ungdomar på sociala medier numera anklagas på löpande band för allt från ”brott mot den religiösa känslan” till regelrätta terroristbrott med fängelse som påföljd.


Fotograf: Per Kristiansen