NATTPASSAGE

Nattpassage


“Ett tåg genom Europa dunkar både genom historiens deportationer och nuets dubbla räkenskap. Det är en enkel uppsättning, men den är effektiv. Kanske för att den ser längre än till flyktingkvoter och vågar öppna sig för en lyrisk dimension och ett större perspektiv om ansvar; det vi tar och det vi slingrar oss undan.” – Expressen
”Gustav Nordmark ljuddesign får hjärtat att klappa.” – Expressen
“Man lämnar inte salongen likgiltig, och inte minst tack vare skådespelarnas träffsäkra gestaltningar” – Aftonbladet
”Trespråkigheten i pjäsen ger upphov till sin egna dramatiska effekt” – Aftonbladet
“A play that gives voice to those who don’t have one and eyes to those who refuse to see reality” – TimeOut, Spain

Premiär oktober 2016, Kilen Kulturhuset Stadsteatern samt på Teatro del Barrio i Madrid. Egenproducerad med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Svenska Författarförbundet.

Det skymmer. Ett nattåg går genom Europa. Ombord finns Miriam, två medpassagerare och konduktören som kör tåget. De är alla påväg åt samma håll. Men när natten närmar sig, tar deras resa plötsligt en ny riktning.

På en öde äng mitt i ingenmansland står ett hundratal personer och väntar. Nästan alla bär på en väska. Vissa bär på ett barn. De står i kvadratiska formationer om 40 personer. De är också på väg. De väntar på ett nattåg.

Nattpassage är en berättelse som tar avstamp i en verklig händelse som ägde rum i Makedonien 2015. Vad händer med människan vars världsbild styrs av misstänksamhet? Hur snabbt kan rädslan fatta grepp om en människa? Och när skymningen faller, och vi inte riktigt vet var vi ska ta vägen, vad krävs då för att göra gott?

En föreställning om misstänksamhet, rädsla och civilkurage.

I föreställningen förekommer flera språk och är därför textad.


www.nightpassagetheatre.com